Teknoloji

Instagram’daki Sahte Alper Gezeravcı Hesabı 600 Bin Takipçiye Ulaştı: Viral Soru-Cevap Paylaşımı Gerçek Değil!

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı Uzay aracının başarıyla fırlatılması ve Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) ulaşması doğal olarak Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Ancak Gezeravcı’nın uzay yolculuğunun yarattığı heyecan bazı yanlış anlaşılmalara ve aldatıcı haberlere de yol açabilir.

Instagram’da alpergezeravci“bir kullanıcı adı hayran hesabı Gezeravcı’nın ağzından soru cevap paylaştı. Maalesef söz konusu hesabın hayran hesabı olduğu anlaşılamadığı için birçok haber sitesi söz konusu yanıtları sanki gerçekten Alper Gezeravcı’nın yanıtlarıymış gibi paylaştı.

Gerçek Alper Gezeravcı olduğu sanıldığı için hayran sayfası 600 bin takipçiye ulaştı.

Öncelikle; Alper Gezeravcı’nın resmi Instagram hesabının “astroalper” kullanıcı adına sahip olduğunu varsayalım. Şu anda takipçi sayısı 600 bini aşan alpergezeravc isimli hesap hayran hesabı olup, profil açıklamasında da açıkça belirtilmiştir: Sayfamız Alpergezeravcı’yı ve aksiyom 3’ü tanıtmak amacıyla kurulmuş bir sayfadır.” ifadelerine yer veriliyor.

Daha önce de defalarca uyardığımız gibi; Sosyal medyadaki çok takipçili haber sayfalarının çoğu haberin kaynağını araştırma zahmetine girmemekte, asıl amacı etkileşim almak olduğu için ilginizi çekecek haberler yayınlamaktadır. doğru mu yanlış mı kontrol etmedenpaylaşırlar.

Pek çok haber sitesi sosyal medyadaki son derece interaktif haberleri kaynağına bakmadan okurlarına aktarıyor. Bu nedenle Alper Gazeravcı’nın sözde soru-cevap paylaşımına haber yapan haber siteleri, söz konusu haberi yayından kaldırmak zorunda kaldı. Doğru bilgi için Haberleri kaynağından alan haber sitelerini takip etmeyi unutmayın.

Sosyal medyada viral olan soru-cevap paylaşımı şöyle:

()

Gönderinin Alper Gezeravcı’ya ait olmadığından emin olabilmeniz için yazım hatalarını ve diğer kusurları düzeltmeden paylaşıyoruz.

Astronotumuz Alper Gezeravcı’nın da bulunduğu uluslararası uzay istasyonunda nasıl yaşadıklarına dair küçük bir görselle merakınızı gidermeye çalışalım. Görselde yemek yeme, tuvalet, duş, spor ve rutin işlerle ilgili uygulamaları göreceksiniz.
Ayrıca sık sorulan bazı soruları da yanıtlayalım. Sorularınız veya önerileriniz varsa yorumlara yazabilirsiniz;
1-Tam olarak nerede bulunuyorsunuz?
–Yerden 400 km yükseklikteki ISS istasyonunda, istasyon dakikada 500 km hızla hareket ettiğinden kesin konum mümkün değildir.
2- Atmosfere giren her şey yanar ve erir. Hiçbir şeyin olmamasına neden olan uzay aracı nedir?
–Isı direnci yüksek, seramik ve karbon fiber türevlerinden yapılmış dış kaplama mevcuttur.
3-Döndürme esnasında 5cm boy artışı olacak mı?
–Daha uzun süre kalsaydık mümkün olurdu ama 14 günde çok fazla değişiklik olmaz. Bu arada uzay genişlemesi ciddi bir sağlık sorunudur.
4-UUİ’den hangi gezegenler görülebiliyor?
–Uzaklığından dolayı çıplak gözle gezegenler arasında sadece Ay görülebilmektedir.
5-Adıyaman tütünü ekmeyi unutmayın.
–Bazı bitkiler ekiliyor ve fizyolojileri incelenecek. Ama ne yazık ki bu bitki Adıyaman tütünü değil.
6-Uzayda 7 gün gerçekten dünyada 7 yıl mı?
–Bir günde 16 gün 16 gece geçmesine rağmen aslında aynı zaman dilimindeyiz. Bu bire bir 🙂
7-Bu uzay aracının çekimi drone ile mi yapılıyor?
–Uzay istasyonu kameraları ve yerden yüksek çözünürlüklü kameralarla yakınlaştırma.
8-Sabri abinin toplarını getirmeyi unutma.
–Orta ulusal uzay istasyonu 400 km yüksekliktedir. Aşağıdakileri topladılar, geri kalanlar biraz daha yüksekte. Eğer bu bir aya yolculuksa, işte bu kadar.
9-2024 Lisans KPSS sorusu gelecek mi?
–Planlanan, fiili ve varış tarihlerini not edin.
10- Yolculuk neden 36 saat sürdü? Bu çok fazla zaman değil mi?
–Hedef yakınında, ISS 400 km yükseklikte ve 28000 km hızla hareket ediyor. Roket fırlatıldığında onuncu dakikada 200 km yüksekliğe ulaşmıştı. Ancak mevcut teknolojiyle dakikada 500 km hızla hareket eden UUİ ile aynı noktaya ulaşmak, hızları eşitlemek ve bunu tek seferde yapmak 36 saat sürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu