Yaşam

Fotoğrafları Asla Silmiyorsanız Dijital İstifçi Olabilirsiniz!

Dijitalleşme çağının hayatımıza kattığı yeni bir terim olan “dijital istifleme”, beton elemanların istiflenmesinin zorluğu Dijital ortama aktarıldı diyebiliriz. TLC’de izlediğimiz hurda dolu evleri dijital cihazlarınızda görmek gibi.

Telefonunuz, bilgisayarınız, sabit diskleriniz, hafıza kartlarınız ise; gereksiz her şey“Bir gün lazım olacak” ya da “anı kalsın” gibi nedenlerle birikim yapıyorsanız, siz de dijital istifçi olabilirsiniz!

“Düzensizlik” kategorisine giren istifleme; Duygusal değerlerin nesnelere biriktirilmesi ve gelecekteki faydalarını düşünerek biriktirilmesi sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir hastalıktır.

Biriktirme hastalığı belirtileri olan kişilerde; aslında pahalı değil ama pahalı gibi görünüyor Muhtemelen asla işe yaramayacak her şeyi istifleme eğilimindedirler. Bu dijital medyada da böyledir.

Fotoğraflar, e-postalar, metinler, ekran görüntüleri… bu tür şeyler. dijital verilerin toplanması ve biriktirilmesiDijital bir istifçi olduğunuzu gösterebilir, ancak seviyesi çok değerlidir.

Birikmesi bir dereceye kadar normaldir, ancak bazı durumlarda hastalığa dönüşebilir.

Günlük hayatımızda hemen hemen hepimiz çok değer verdiğimiz nesneler Biriktirme ve depolama eğilimindeyiz. Çünkü o nesnenin duygusal ve işlevsel boyutu bizim için değerlidir. Bu bir dereceye kadar normal olsa da, bazı insanlarda alışılmadık oranlara taşınabilir.

Asla gerçekten işe yaramayacak bazı istif öğeleri ve atmanın ya da silmenin kanı bile kişiyi rahatsız eder. Genellikle istiflenen öğeler arasında giysiler, kitaplar/dergiler/gazeteler, çantalar veya yiyecekler yer alır.

Günümüzde etkileşime girdiğimiz ve etkileşimde bulunduğumuz nesnelerin içinde dijital varlıklar da yer aldığından, burada da doğal olarak istifçilik eğilimi değişti.

Bazı insanlar istifledikleri öğelere veya dijital materyallere ilgi duyar. yüksek bir fiyata duygusal bir bağ oluştururlar. Birikebilecekleri her alanda dijital varlıkları istifliyorlar.

Bu, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) türlerinden biri olan biriktirme hastalığı durumudur. dijital ortama aktarıldı söyleyebiliriz. Dijital ortamda sahip olunan materyaller, günlük hayatta sahip olunan eşyalar kadar değerlidir. Bazıları için bu bir “olma” kararıdır.

Dijital istifçiler, istiflerinin bittiğini düşündüklerinde paniğe kapılırlar.

Dijital istifleme hastalığı olan kişiler; sabit disklerinde, bilgisayarlarında veya cep telefonlarında hangi verileri sakladıklarını bile hatırlayamazlar. Hala buna değer olduğunu düşünüyor. Gerekçeleri ise “belki bir gün ihtiyacım olur”, “hatıra”, “bir gün delil olarak kullanmam gerekebilir” gibi görüşlerdir. Sakladıkları bilgiler kaybetme olasılığıonlar için endişe yaratır.

Günlük hayattaki istifçilik hastalığı gibi dijital istifçilik de birçok ruhsal bozukluk doğar. Biriktirici olan kişinin günlük aktiviteleri bozulabilir, bu da bilişsel ve davranışsal bozukluklara neden olur.

Literatürdeki ilk dijital istifçi hastası, fotoğrafları yedeklemeye takıntılı hale geldi ve günlük hayatı alt üst oldu.

Dijital istifçiye örnek verecek olursak; kamerasıyla 5 yıl boyunca her gün manzara fotoğrafları dahil 1000 fotoğraf çeken adam diyebiliriz. Hatta bu adam literatürdeki ilk “dijital istifçi”dir. Hasta, fotoğrafların hatıraları geri getirdiğini düşündüğü ve onlara bağlı hissettiği için fotoğrafları silmekte büyük zorluk çekiyor.

Ayrıca, bu fotoğrafları dört harici sabit sürücüye ve yedeklerini de diğer dört harici sürücüye yedekledi. o fotoğraflar sürekli düzenlemegünde yaklaşık 5 saat zaman kaybına ve uykusuzluk, günlük işlerin aksaması, sosyalleşme ve dinlenme gibi aktivitelerin aksamasına neden oluyordu.

Siz de bir dijital istifçi misiniz?

Dijital bilgileri ne ölçüde sakladığınız, onu kaybetme niyetinizdir. panik seviyesindeDeğilse ve günlük hayatınızı etkilemiyorsa korkmanıza gerek yok ama gerekli ve gereksiz tüm şeyleri saklarsanız ve silinmesinden korkarsanız siz de dijital istifçi olabilirsiniz.. .

Kaynaklar: ABC, Ucla Sağlık, Mustafa İşliyen,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu